Opozorilo: Primer vnešenih ošpic

V aprilu 2011 smo po enem letu spet zaznali primer ošpic. Zbolela je mlajša oseba, ki se je najverjetneje okužila med bivanjem v Franciji. Epidemiolosko poizvedovanje še poteka. Osebe, ki so bile v tesnem stiku z bolnikom, so bile laboratorijsko testirane in cepljene.

Ošpice so sicer v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenosti več kot deset let sploh nismo imeli Marca leta 2010 je bolezen v Slovenijo zanesel tujec, ki je okužil še dve osebi. Zadnje primere ošpic med domačim prebivalstvom smo zaznali leta 1999.

Kako so ošpice razširjene?
V številnih evropskih državah so ošpice še v veliki meri prisotne in se pojavljajo posamično ali v obliki izbruhov. V letu 2011 poročajo o novih primerih zlasti iz Belgije, Francije, francoskega dela Švice, Švedske, Srbije, Danske, Norveške, Nemčije, Turčije in drugod po svetu. Ocenjujemo, da obstaja veliko tveganje za širjenje ošpic po Evropi.

Kaj so ošpice in kako se lahko okužimo?
Ošpice so zelo nalezljiva bolezen. Povzroča jo virus ošpic, ki se prenaša z drobnimi kapljicami neposredno pri kašljanju in lahko tudi posredno preko nedavno onesnaženih predmetov. Virus vstopi v telo skozi sluznico nosu in žrela, lahko tudi skozi očesno sluznico. Bolnik je kužen že nekaj dni pred pojavom izpuščaja in še vsaj štiri dni potem.

Znaki bolezni
Čas od okužbe do izbruha bolezni je običajno 10 dni, lahko pa tudi 7 do 18 dni. Bolezen se začne nenadno z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Včasih opazimo male bele pege v ustni votlini. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj po telesu, ki lahko traja teden dni. Pri ošpicah se pogosto lahko pojavijo zapleti zaradi bakterijskih okužb (pljučnica). Huda smrtna oblika zapleta je prizadetost osrednjega živčevja.

Preprečevanje
Ošpice najbolj učinkovito preprečimo s cepljenjem. V prostoru, kjer je iz leta v leto cepljenih več kot 95 odstotkov otrok, se bolezen redko pojavlja in jo je možno celo povsem odstraniti. V Sloveniji cepljenje proti ošpicam določa Letni program cepljenja, ki ga predpiše Ministrstvo za zdravje na predlog Inštituta za varovanje zdravja. Redno cepljenje proti ošpicam poteka že od leta 1968. Precepljenost je že vrsto let dovolj visoka.

Kako ukrepati ob morebitnih znakih okužbe
Ob pojavu za ošpice značilnih znakov bolezni, naj se bolnik po telefonu posvetuje s svojim zdravnikom, ki mu bo dal nadaljnja navodila.


Pustite odgovor